» Gamle Hellas » Kultur, kunst og idrett

Kultur, kunst og idrett

Tidligere har du lært at de fleste grekerne hadde slaver til å ta seg av det meste av arbeidet i husholdningen. Dette gav den frie befolkningen god tid til å drive med andre ting, som for eksempel å holde store fester for de ulike gudene. Årlig ble det laget en stor fest til ære for vinguden Dionysos, med både sang, dans og skuespill. Skuespillene handlet ofte om guder og helter som publikum kjente fra før.

På teater kunne publikum hyle av latter eller bli så triste at tårene trillet. Grekerne var opptatt av at man skulle kunne leve seg inn i sørgelige historier, men at man også skulle ha latter og glede.

I teateret brukte man ulike masker for å vise følelser. Kan du se hva disse skal forestille?

I teateret brukte man ulike masker for å vise følelser ClipArt

Triste skuespill handler gjerne om døden, ulykker og hevn, og disse ble kalt tragedier. Stykker som gjorde narr av mennesker og guder, så publikum fikk seg en god latter, ble kalt komedier.

Kvinner hadde ikke lov til å være skuespillere, så alle roller ble spilt av menn med masker.

Grekerne var også svært opptatt av kunst og arkitektur. Billedhuggere lagde store statuer av guder og idrettsmenn, arkitekter og håndverkere bygde store, flotte templer og pottemakere laget de fineste krukker og vaser og malte dem med bilder av guder og mennesker. De fineste statuer og templer ble laget i hvit marmor og malt i sterke farger.

De olympiske leker

Diskoskaster

Olympisk diskokaster Wiki Commons

Grekerne mente at både kroppen og tankene trengte trening, så derfor var idrett en viktig del av utdanningen av frie gutter og menn. De var glade i å konkurrere, og hadde konkurranser i sang, dans, kunst og idrett. De fleste bystatene hadde idrettsanlegg der mennene kunne trene. Hvert 4.år møttes veltrente idrettsmenn, atleter, fra hele den greske verden i Olympia. Her foregikk den største idrettskonkurransen til ære for guden Zevs, de olympiske leker.

Det var bare frie, greske mannlige utøvere som fikk delta, og ingen bystater fikk være i krig mens lekene varte. Det ble kjempet i mange ulike grener, blant annet femkamp; spydkast, lengdehopp, løp, diskos og bryting, og kappkjøring med hest, boksing og ulike andre løp.

Idrettsmennene var nakne, og innsmurt i oljer, når de konkurrerte. Oljen var for å se finere ut, og for å bli vanskeligere å få tak på i en brytekamp. De som skulle bokse, surret lærreimer rundt hendene for at slagene skulle gjøre mer skade, og de som hoppet lengde hadde vekter i hendene for å hoppe lengst mulig.

vase1

Greske løpere avbildet på en vase Wiki Commons

Førstepremien i Olympia var den største æren en idrettsmann kunne få. Vinneren fikk en krans av olivenkvister til å ha på hodet. Når han kom hjem til sin bystat, ble han tatt imot som en helt, og det ble stor fest. Diktere laget sanger om seieren, og det ble satt opp statuer av ham på torget. I tillegg fikk han ofte gratis mat i byens rådhus – resten av livet!

laurDet er usikkert når de første olympiske leker ble arrangert, men den første listen over vinnere er fra 776 f.Kr. De ble holdt hvert 4.år helt til en romersk keiser, Theodosius I, la ned forbud mot lekene i 394 e.Kr. Etter det ble det ikke arrangert olympiske leker igjen før i 1896, da deltakere fra mange land møttes på et nytt stadion i Athen.

VISSTE DU?

  • De fem ringene i det olympiske flagget står for de fem verdensdelene (tidligere ble Nord- og Sør-Amerika regnet som en verdensdel og Antarktis var ikke regnet med).
  • Alle land i verden har minst en av de olympiske fargene i sitt flagg.
  • OL-ilden tennes fortsatt på gammelt vis i Olympia.
  • Nå har vi både sommer- og vinter olympiader.
  • Det har vært vinter-OL i Norge to ganger; i Oslo i 1952 og på Lillehammer i 1994.

OL i Hellas

OL i Hellas

Gresk teater