» Presentasjon av data -sortering

Presentasjon av data -sortering

 

– Er det noen av dere som har brukt regneark på datamaskinen? spør læreren.

– Er det det som ser ut som en stor tabell? spør Lin. Da læreren nikker fortsetter hun: – Jeg har sett på når mor lager utregninger og regnskap.

– Vi skal bruke regneark til å presentere dataene våre, sier læreren. – Vi skal bruke to maskiner, så dere kan være tre på hver maskin og hjelpe hverandre.

Guttene samler seg rundt den ene maskinen og jentene rundt den andre. De finner raskt fram til regnearket.

– Det stemmer det Lin sa at dette ser ut som en stor tabell, sier Alan. – Alle radene bortover har et tall og alle radene nedover har en bokstav. Da er det alltid lett å si hvor vi skal skrive.

– Vi kaller det rader bortover og kolonner nedover, forklarer læreren, – og alle feltene har navn etter rad og kolonne, A1, B1, B2, og så videre. Nå skal jeg fortelle dere hva dere skal gjøre, og så ser vi hva vi får til.

Læren gir instruksjoner, og snart er hele tabellen på plass.

– Nå kan regnearket sortere dataene for oss, sier læreren. -Merk tabellen som skal sorteres og velg Sorter og filtrer på verktøylinjen. Velg Egendefinert sortering, og velg den kolonnen som det skal sorteres etter. Så velger du Sorter etter Verdier og til slutt Rekkefølge Minst til størst.

sorter_no

Elevene gjør som læreren sier, og vips! – så ser tabellen slik ut:

no_sortert